„Марко Краљевић као историјска и епска личност“

У петак, 24. 5. 2024. године, одржан је сараднички час на тему: „Марко Краљевић као историјска и епска личност“. Овог пута спојена је књижевност са историјом. Будући да се ове две науке умногоме преплићу, решили смо да их сјединимо и деци приближимо лик Марка Мрњавчевића (Краљевића) и прикажемо га као историјску, али и књижевну фигуру. Како бисмо мотивисали ученике, колега и ја смо спремили игру асоцијација, те су отварајући колоне и поља постепено дошли до коначног решења. Наравно, коначно решење је било име овог неустрашивог јунака. Затим смо разговарали о Марку у историјском контексту. Омиљени део свих наших ученика је тек следио. Бојење, лепљење, сецкање…
Дакле, кренуло је осликавање картонских врата у виду триптиха. Унутрашњост смо обојили плавом бојом, а онда смо лепили слике на којима је Марко Краљевић. Ту се нашао и део стрипа који је направљен по мотивима епске народне песме „Марко Краљевић укида свадбарину“. Напослетку смо златном бојом украсили триптих. Спој плаве и златне је био прави погодак! Деца су се радовала и изузетно активно учествовала у овој радионици. Спољашњи део врата смо одрадили колажом.
Посебно нас радује чињеница да су наша дивна деца упамтила овај последњи дан радне недеље по неким чудесним вратима, младом краљу (Марку Мрњавчевићу), чувеном Шарцу и свевременим епским народним песмама.
Реализатори радионице: Вишња Саничанин и Владислав Петковић

Повезано